Update: 22 juli 2019
Stel:
- je hebt een geweldige video gemaakt en op social geplaatst. Veel mensen bekijken hem, ook mensen die niet in je netwerkt zitten. Zij willen de video een dag later aan vrienden laten zien, maar ze kunnen hem niet meer vinden. Ze weten niet meer waar ze de video precies hebben gezien. De kans is groot dat ze dan op Google op YouTube gaan zoeken naar de video. Hierbij is het goed mogelijk dat ze wel het onderwerp maar niet precies je bedrijfsnaam weten. Kunnen ze jouw video dan vinden?
- jouw doelgroep is online op zoek naar een bepaald onderwerp, wil antwoord op bepaalde vragen, kortom wil meer weten over het onderwerp waar jij alles van afweet. Je wilt dan natuurlijk dat jouw inbound marketing strategie zijn werk doet en dat ze bij jouw video’s uitkomen.
Kortom, wil je dat jouw doelgroep ten alle tijden jouw video’s online kan vinden? Plaats je video dan ook altijd op YouTube.
YouTube is gekoppeld aan Google, waardoor YouTube video’s in Google’s zoekresultaten naar boven komen. En Google loves video! Bovendien wordt YouTube steeds vaker zelf als zoekmachine gebruikt.
Maar hoe zorg je ervoor dat jouw YouTube video wordt gevonden door jouw doelgroep? Hieronder zes tips!
1. Keywords zijn key
Allereerst en het allerbelangrijkst: om ervoor te zorgen dat je video ook daadwerkelijk voorbij komt in de Google en YouTube zoekresultaten, is het essentieel om de SEO van je YouTube video én van je YouTube kanaal op orde te hebben.
Je video kan extreem boeiend zijn, maar dat kan Google natuurlijk niet raden. Help Google daar dus bij. Zorg ervoor dat in de volgende onderdelen voldoende keywords zitten waar jouw doelgroep op zou kunnen zoeken (wees hierbij niet zuinig!):
- Titel en omschrijving van je kanaal
- Titel en omschrijving van de video
- En evt. de titel en omschrijving van de playlist waarin je de video plaatst.
Let op: Vóór het uploaden van de video op YouTube: zorg dat de bestandsnaam ook de juiste zoekwoorden bevat. (kijk dus uit voor: interview_versie3.mp4 !) Ook de daadwerkelijke bestandsnaam neemt Google mee.
2. Een titel die lonkt
Als jouw video verschijnt in iemands zoekresultaten, wil het nog niet zeggen dat de video ook bekeken wordt. De video moet zichzelf nog ‘verkopen’. Dit doe je o.a. door de video een aantrekkelijke titel te geven. Een titel die prikkelt, nieuwsgierig maakt, lonkt!
Kijk uit voor titels als: “Interview met expert J. Klaassen tijdens het Future Business event.” Dit zegt niks over de inhoud van de video. Ja, vooruit, de video bevat dus een interview met J. Klaassen, opgenomen tijdens het Future Business event. Een reden om de video te gaan kijken, zal zijn wat hij te vertellen heeft. En of dat boeiend is, vernieuwend. Een titel die meer aantrekkingskracht heeft voor mensen die het onderwerp aanspreekt: “J. Klaassen, Telewerken in 2025: forensen verleden tijd?”
Zorg er uiteraard wel voor dat de titel aansluit bij de inhoud. Niks is zo vervelend als een titel die zijn belofte niet nakomt!
3. Een grootse miniatuur
De thumbnail ofwel de miniatuurafbeelding die je te zien krijgt als een video wordt voorgesteld op YouTube, speelt ook een belangrijke rol. De thumbnail is bij de meeste video’s op YouTube een still uit de video zelf. Er wordt een aantal thumbnails voorgesteld door YouTube waar je uit kunt kiezen, maar je kunt zelf ook stills kiezen uit de video. Let op, voor deze laatste optie dient je kanaal geverifieerd te zijn.
Zorg dat de thumbnail aantrekkelijk is en een beeld geeft van wat men kan verwachten. Het is een miniatuurafbeelding, dus zorg voor sprekende, herkenbare beelden.
Ook interessant: Het is ook mogelijk een zelfgemaakte afbeelding te uploaden en die als thumbnail te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld een afbeelding met een aantrekkelijke tekst opmaken.
4. Zonder geluid toch raken met je video
Tegenwoordig genereert YouTube automatisch ondertiteling bij een video die wordt geüpload. Deze is door een kijker aan te zetten door op het icoontje cc (closed caption) rechts onder de video, te klikken. Dat is mooi, want onderzoek van YouTube toont aan dat video’s vaak zonder geluid bekeken worden. Een ander voordeel van de ondertiteling van YouTube zelf, is dat deze wordt gelezen door Google, dus helpt bij het duiden van je video’s bij zoekacties.
Helaas is deze ondertiteling nog vol fouten en bovendien zonder interpunctie. Wil je dat jouw video echt zonder geluid raakt, zorg dan voor juiste ondertiteling onder je video. Dit kan op 2 manieren:
- Je laat de editor van je video ondertiteling onder je video plaatsen, zodat het in het videobestand zelf zit. Nadeel hiervan is dat ook als de video met geluid bekeken wordt, de ondertiteling zichtbaar blijft.
Ik vind dat afleiden. Je leest hem dan namelijk alsnog. Zonde van je mooie video. - Beter is dus wanneer de kijkers zelf de ondertiteling kunnen aan- en uitzetten. Zorg dan dat de hierboven genoemde door YouTube gegenereerde ondertiteling klopt. Dit doe je door handmatig de tekst aan te passen in de Creator Studio van YouTube. Wil je weten hoe? Check http://bit.ly/2JAVwhF.
Helaas weten nog lang niet alle bezoekers op Youtube de mogelijkheid van het aanzetten (en uitzetten) van ondertiteling. Hopelijk verandert dat snel.
Note: Facebook doet dat een stuk beter: De ondertiteling van een video met toegevoegd .srt bestand wordt door Facebook automatisch geactiveerd als het device waar de video op bekeken wordt op still-modus staat. Zodra de kijker het geluid aanzet, verdwijnt de ondertiteling. Dit geldt overigens alleen als de kijker de video op een mobiel device bekijkt. Op een desktop blijft de ondertiteling ook met geluid zichtbaar.
5. Naar je website
Voor conversie doeleinden wil je mensen uiteindelijk altijd naar je website leiden. Geef aan het eind van de video of in de omschrijving een goede reden om naar je website te gaan en vermeld de url.
Dit doe je allereerst in de omschrijving van je video. Maar dit kan je ook doen door aan het einde van de video een titelkaart of annotatie te maken. Hoe? check: https://bit.ly/30jOKmi Een titelkaart kan ook doorverwijzen naar een afspeellijst of een andere video op je kanaal.
Een andere manier om mensen met je video’s naar je website te leiden, lees je onder Tot slot!
6. De allesbepalende algoritmen van Google
Uiteraard zijn het de algoritmen van Google die uiteindelijk bepalen of je überhaupt terugkomt in de zoekresultaten van jouw doelgroep.
Hoe meer de video wordt (uit)gekeken én hoe meer betrokkenheid er bij de video is, hoe hoger die in de zoekresultaten komt. Om betrokkenheid bij je video te vergroten, kan je reacties uitlokken. Door de video te eindigen met een vraag (interesse), of door deze vraag in de omschrijving onder de video te plaatsen. Hierbij nodig je uit comments achter te laten.
Maar boven alles geldt natuurlijk: met gewoon een video zul je niet hoog eindigen in de zoekresultaten. Maak een video die echt boeit, die verschil maakt, die aansluit bij de doelgroep, een behoefte vervult, die onderscheidend is, entertaint en verdomd prettig is om naar te kijken.
Tot slot: Er is meer dan YouTube
Ik heb het hierboven gehad over jouw video op YouTube. Het is super waardevol als jouw video’s online te vinden zijn. YouTube is hiervoor een perfecte methode. Toch moet ik hier een kanttekening bij maken.
YouTube is niet het hoogst haalbare. YouTube is niet van jou, je weet niet wat jouw doelgroep na jouw video te zien krijgen, welke advertenties ze evt. te zien krijgen, welke video’s er allemaal worden aangeraden door YouTube na het bekijken van jouw video.
Waarschijnlijk geldt daarom ook voor jou: het allerliefst wil je je doelgroep niet naar YouTube sturen, maar naar jouw website.
De meeste bedrijven plaatsen hun video’s al embedded via Youtube of Vimeo op hun eigen site. Zo gebruik je geen ruimte op je server, dus de video zorgt niet voor traag laden van je site.
Het nadeel hiervan is dat de video technisch gezien niet op jouw website staat. Dit betekent dat bij zoekacties van de doelgroep op Google, de doelgroep naar YouTube wordt gestuurd en niet naar jouw website.
Daarom raad ik aan, vooral wanneer je meerdere video’s op je website wilt plaatsen, deze op een platform als Orangevine of Bluebillywig te zetten. Dat zijn ‘onzichtbare’ platformen waar jouw video’s, embedded op je website, op afspelen. Volledig Google/SEO-proof, waardoor de video’s uitstekend worden gevonden door Google, die jouw doelgroep doorverwijst naar jouw website!
Bovendien geven dergelijke platformen ook inzicht in het kijkgedrag van je bezoekers en laat zien waar bezoekers van je website na het bekijken van de video naartoe gaan op de site.
Een abonnementsvorm op een dergelijke platform is vanaf enkele tientjes per maand te krijgen. Er zijn ook abonnementsvormen die de mogelijkheid biedt om interactieve elementen toe te voegen in je video’s.
Succes!
Annegien van den Ende Monkey Motions videomarketing