Overall kan gezegd worden dat video ook in 2017 weer een enorme vlucht heeft genomen. Marketeers zien video nog steeds als een van de beste manieren om online te communiceren met hun doelgroep.
Op het gebied van videomarketing heb ik het afgelopen jaar een aantal trends waargenomen.
Zoals je zult zien, zijn er behoorlijk wat trends op technisch vlak; de sociale media platformen stemmen hun systemen steeds beter af met de behoeftes die er zijn rondom de beleving van video.
1. Vierkante video
Landscape, het sinds de breedbeeld-televisie gangbare formaat van video (9:13), staat al enige tijd niet meer alleen.
Zo is er de vierkante video, die in 2017 een nog prominentere plek heeft gekregen. Tijdens het scrollen door de tijdlijn, neemt een vierkante video meer plaats in dan een landscape video. Een landscape video kan wel het hele scherm vullen, maar hiervoor moet je de video eerst aanklikken en vervolgens je telefoon kantelen. Door een groter deel van het scherm te vullen, kan een vierkante video meer impact hebben.
Op Instagram kan je uiteraard vierkante video plaatsen. We kunnen misschien wel stellen dat Instagram de uitvinder van de vierkante video is.
Ook op Facebook kan je vierkante video’s uploaden. Hier geldt dus dat de vierkante video meer plek inneemt in de tijdlijn dan de landscape video.
Linkedin maakt een onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke accounts. Persoonlijke accounts kunnen vierkante video’s plaatsen. De zakelijke accounts niet.
YouTube biedt nog geen mogelijkheid tot het plaatsen van vierkante video’s.
2. Portret formaat
Met video in portret formaat gaat het nog een stap verder.
Ik heb er zelf lange tijd veel moeite mee gehad (beroepsdeformatie), maar eind 2017 kan ik er niet meer omheen: de portret video op social is toch echt there to stay. En terecht! Deze video vult tijdens het scrollen direct het hele scherm, zonder dat je je telefoon hoeft te kantelen.
Je kan zeggen dat portret video’s bijna altijd gefilmd zijn met de telefoon. Het doet denken aan de selfie en is ook een zeer persoonlijke manier van filmen. Hierdoor goed te gebruiken bij vlogs en andere video’s die een persoonlijke inkijk moeten geven.
Het portret formaat wordt veel gebruikt in Instagram Stories en Facebook live.
Op de Facebook tijdlijn is het mogelijk een portret video te plaatsen.
Ook op de Instagram tijdlijn kan je portret video’s plaatsen.
LinkedIn maakt ook hier een onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke accounts. Persoonlijke accounts kunnen portret video’s plaatsen. De zakelijke accounts niet.
YouTube biedt niet de mogelijkheid om vierkante video’s te plaatsen.
3. Native
Een in mijn ogen zeer positieve ontwikkeling in 2017, is de native video op inmiddels alle gangbare sociale media. Native video is de mogelijkheid die wordt geboden om je video direct op het platform te plaatsen. Voorheen was het posten van een link naar bijvoorbeeld Youtube of Vimeo nog noodzakelijk. Een groot voordeel van native video is dat deze in een tijdlijn direct begint af te spelen. Dit verlaagd de drempel om de video te bekijken. De kans dat je met jouw video je doelgroep bereikt en raakt, is hierdoor groter.
Facebook biedt deze mogelijkheid, geeft zelfs voorrang aan native video’s.
Op Instagram kan je zelfs alleen maar native video plaatsen.
LinkenIn blijft ook hier achter. Persoonlijke accounts kunnen native video plaatsen, zakelijke accounts helaas (nog) niet.
4. Ondertiteling
Met name door de toename van native video, is ook het aantal video’s dat ondertiteld is, enorm toegenomen in 2017. Mobiele apparaten staan vaak op stil. Wil je dat je native video die begint te spelen, ook zonder geluid jouw doelgroep raakt, dan is het slim ondertiteling toe te voegen.
In de meeste gevallen zal de ondertiteling in de edit aan de video toegevoegd worden. Maar er zijn andere mogelijkheden.
Facebook biedt de mogelijkheid een zogenaamd .srt bestand toe te voegen aan de native video die je plaatst. Zodra de video in een tijdlijn begint af te spelen waarvan het device op stil staat, voegt Facebook automatisch de ondertiteling toe. Als de kijker het geluid vervolgens aanzet, verdwijnt de ondertiteling. Ik vind dit een perfecte toepassing. Ondertiteling onder een video die je met geluid aan bekijkt, leidt namelijk vooral af.
Linkedin en Instagram bieden deze optie (nog) niet. Wil je dat de video je doelgroep ook raakt zonder geluid, dan zul je de ondertiteling in de edit van de video zelf moeten (laten) toevoegen.
YouTube biedt evenals Facebook de mogelijkheid ondertiteling aan of uit te zetten. Het verschil met Facebook is dat een kijker dit op YouTube zelf moet doen. Een video begint altijd te spelen zonder ondertiteling. Zelf kan je het ondertiteling-icoontje onder de video aanklikken voor ondertiteling.
Je kunt op YouTube zelf je ondertiteling toevoegen door de tekst letterlijk uit te typen. Doe je dit niet, dan fabriceert YouTube zelf een ondertiteling. Dit is niet altijd correct.
5. YouTube verliest terrein op het gebied van video
Het klinkt ongeloofwaardig en paradoxaal, maar het lijkt er serieus op dat YouTube wat terrein begint te verliezen op het gebied van video. Ik heb geen harde cijfers, maar ik baseer het op drie bovengenoemde trends.
Allereerst is er de enorme toename van native video op Instagram, Facebook en LinkedIn. Door de voordelen van de native video ziet men vaak geen reden meer een video ook op YouTube te plaatsen.
Daarnaast gaat YouTube niet mee met de groeiende populariteit van de vierkante en portret video.
YouTube kan niet achterblijven en zal iets moeten doen. Ik vermoed dan ook dat het niet lang zal duren voordat ook YouTube de mogelijkheid biedt om vierkante en portret video’s te plaatsen.
Ik raad klanten overigens altijd aan om hun video’s ook op YouTube te plaatsen. De redenen hiervoor lees je in mijn blog over online zichtbaarheid.
6. Storytelling
Een trend die inmiddels door steeds meer bedrijven wordt omarmd is het vertellen van verhalen. Dat een verhaal een goede manier is om een emotie over te brengen en dus om te raken en bewegen, daar kunnen we niet meer omheen. Opvallend in 2017 waren de steeds meer authentieke verhalen van ‘gewone’ mensen, waar men zich in herkend.
7. Vloggende bedrijven
Nu content marketing niet meer weg is te denken uit marketingland, zagen in 2017 steeds meer bedrijven de toegevoegde waarde van vloggen. Deze trend ligt in het verlengde van story-telling. Een laagdrempelige en persoonlijk manier om boeiende content te delen met je doelgroep in een vaak verhalende vorm. Bedrijven pakken het filmen zelf op of laten het filmen over aan een externe partij. In het laatste geval is belichting, geluid en overige kwaliteit vanzelfsprekend meer gegarandeerd.
Voorbeelden van succesvolle zakelijke vlogs die boeiende content met hun doelgroep delen zijn de vlogs van Heijmans en Randstad. Ook wordt vloggen steeds vaker ingezet om nieuwe medewerkers te werven. Door eigen medewerkers een kijkje in hun dagelijkse werkzaamheden te geven, zeg je als bedrijf natuurlijk veel meer dan de wervende, afstandelijke en vaak cliché vacatureteksten. Zie de vlogs van de medewerkers van het Ministerie van Justitie om het vak van cipiers aantrekkelijk in beeld te brengen.
8. De grillige algoritmen van Facebook en Instagram
Het aanbod van video’s die schreeuwen om gezien te worden bleef ook in 2017 weer enorm toenemen. Tegelijkertijd leken de algoritmen van Facebook en Instagram voor met name bedrijfsaccounts steeds ‘strenger’. Het wordt dus steeds moeilijker met je video zichtbaar te zijn bij je doelgroep. Hierdoor worden bedrijven steeds meer gedwongen tot het afnemen van advertenties op de sociale media om bereik te realiseren.
Maar ook in 2017 gold dat een echt goede video ook organisch nog steeds een behoorlijk bereik kon behalen.
Meer dan ooit geldt: maak niet zomaar een video, maak een video die jouw doelgroep echt bereikt, raakt en beweegt!
Ik ben benieuwd of jullie nog andere trends hebben waargenomen het afgelopen jaar? Ik lees het graag in de comments!
Zijn er vragen over de technische toepassingen die ik heb omschreven? Neem gerust contact met me op.