BlogStorytelling en videomarketing

Een verhaal maakt emoties los, raakt. En omdat verhalen emoties losmaken, blijven ze beter hangen. Het is dus niet zo gek dat de marketingwereld storytelling de laatste jaren volop heeft omarmd. Vertel je een verhaal waaraan jouw doelgroep zich relateert en speel je in op bij hen bestaande behoeftes en verlangens? Dan is de kans groot dat je je doelgroep raakt en in beweging zet.

Verhalen kunnen op veel verschillende manieren verteld worden: in een gesprek, in tekst op je website, in advertenties, via events, in commercials, via podcasts, etc. En natuurlijk leent online video zich ook uitstekend voor het vertellen van verhalen.

Ik merk regelmatig dat bedrijven het nog best lastig vinden om storytelling toe te passen in hun marketing. Daarom in dit artikel een aantal toepassingen die je zeker op weg zullen helpen met het vertellen van de verhalen van jouw organisatie in video.

 

Een goed verhaal

Om te beginnen zet ik kort de belangrijkste voorwaarden op een rij, waar elk goed verhaal aan moet voldoen.

 

Conflict

Een verhaal begint met een conflict. Dit wil zeggen dat er een situatie geschetst wordt die niet ideaal is. In de marketing kies je bijvoorbeeld voor een situatie waarin jouw doelgroep zich kan bevinden, iets waar ze tegenaan lopen. Het kan ook een situatie zijn waar ze zelf geen onderdeel van uitmaken, maar die hen wel erg raakt (bijvoorbeeld het verhaal van Tony Chocolonely).
Het conflict gaat gepaard met emotie en met het verlangen naar een verbetering.

 

Ontwikkeling/ transformatie

Een verhaal beschrijft vervolgens een ontwikkeling waarin het ‘conflict’ wordt opgelost. Er ontstaat een nieuwe situatie. In marketing: een situatie waar jouw doelgroep naar zou kunnen verlangen.

 

Hoofdpersoon

Een verhaal heeft een hoofdpersoon. De hoofdpersoon is in marketing iemand waarmee de doelgroep zich kan identificeren en/of waar hij sympathie voor heeft.
De hoofdpersoon maakt de transformatie door. NB: De hoofdpersoon hoeft niet dezelfde persoon te zijn als de verteller.

 

Authenticiteit

In tijden waar fake news en commercie aan de orde van de dag zijn, is er grote behoefte aan authenticiteit. Aan echte verhalen dus, het liefst van gewone mensen. Verhalen waar mensen zich mee kunnen identificeren. Verhalen inclusief de rafelrandjes dus, want geen enkel pad gaat over rozen. Hoe eerlijker en persoonlijker het verhaal, hoe sterker de emotie die het losmaakt.

 

The Why

Als het goed is, heeft jouw organisatie een missie. De reden, de motivatie die schuil gaat achter het harde werken van jou en je collega’s. Ook wel ‘The Why’ genoemd. Deze Why klinkt als het goed is door in alles wat het bedrijf doet en zou dus ook in alle verhalen terug moeten komen.

 

Verhalen zijn overal

De toepassingen voor storytelling in (video) marketing zijn enorm. Binnen elke organisatie zijn verhalen aanwezig die het waard zijn om verteld te worden. Het is de kunst deze verhalen te gaan zien. Simpelweg door om je heen te kijken, nieuwsgierig te zijn en te luisteren naar verhalen van collega’s en klanten. Ben je eenmaal wat meer getraind, dan zul je dagelijks verhalen voorbij zien komen. Verhalen die verduidelijken wie je bent en waar je als bedrijf voor staat.

Hieronder volgt een aantal mogelijke toepassingen van storytelling in jouw video-marketingstrategie.

 

Klant testimonial

Een testimonial vertelt het verhaal van een klant die, dankzij jouw dienst of product, een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Ga op zoek naar mooie en typerende verhalen die duidelijk maken wat jouw organisatie klanten kan bieden. Vergeet niet het conflict te benoemen: waar bevond de klant zich in eerste instantie, waar liep hij/zij tegenaan. Benoem vervolgens de ontwikkeling die de klant heeft doorgemaakt. Vermeld ook waar mogelijk ook de obstakels die de klant onderweg tegen kwam.

 

Brand story

De Brand story is het verhaal dat schuilgaat achter de Why. Vertel dit verhaal. Vanuit welke noodzaak is het bedrijf ontstaan. Wat waren de omstandigheden, wie was de hoofdpersoon, wat was de overheersende emotie. Benoem de resultaten die het bedrijf heeft weten te behalen. Vertel ook de obstakels die zijn overwonnen in het proces

 

Achter de schermen

Laat met cases zien wat jullie als bedrijf doen. Wat maken jullie mee? Hoe gaan jullie te werk? Welke afdelingen zijn er allemaal betrokken bij het leveren van jullie product of dienst, welke bijdrage levert een afdeling? Tegen welke zaken lopen jullie aan in het werk?
Of geef eens een kijkje achter de schermen tijdens een belangrijke gebeurtenis, zoals een event.
Verkopen jullie een product? Laat zien hoe het product tot stand komt. Ook dat kan een mooi en interessant verhaal zijn. Zeker als er sprake is van een duurzaam en sociaal productieproces

 

Personeelswerving

Er is natuurlijk geen betere manier om te laten zien wat het werken bij jouw organisatie inhoudt, dan het door het eigen personeel te laten vertellen. In video’s kan je medewerkers laten vertellen en laten zien hoe een dag eruit ziet. Waar krijgen ze mee te maken tijdens een werkdag en hoe pakken ze deze verschillende situaties aan.
Ook kan je een collega laten vertellen wat de reden was dat ze hebben gekozen voor jouw organisatie. Wat is hun verhaal? Vanuit welke situatie kwamen ze? Welke behoefte, welk verlangen lag aan de keuze ten grondslag? En waar staan ze nu? In hoeverre wordt er nu tegemoet gekomen aan die behoefte en het verlangen?

 

Vloggen

Wil je een echt ongepolijst beeld laten zien van bestaande verhalen binnen jouw organisatie, dan is vloggen het advies. Door medewerkers of bijvoorbeeld de directeur regelmatig te laten vloggen geef je een persoonlijke inkijk in de organisatie. Ga niet in het wilde weg vloggen, bereid het voor en maak er echte verhalen van. Neem de kijker mee in verhalen met een begin, een ontwikkeling en een eind. Vertel over projecten, over mijlpalen, en indien boeiend genoeg ook over het dagelijkse werk. Het mooist is het natuurlijk om de kijker ook echt deelgenoot te maken van het verhaal, door niet een verhaal alleen maar te vertellen, maar door op verschillende fases van een proces te vloggen. De kijker is dan deelgenoot van het proces. De emotie zal sterker zijn dan wanneer het verhaal slechts verteld wordt.

 

Overige content

Als je weet wat jouw doelgroep boeiend vindt, kan je verhalen vertellen die hen aanspreken. Dit kunnen verhalen zijn die plaatsvinden buiten jouw bedrijf, maar die wel gerelateerd zijn aan jouw business. Vertel opmerkelijke verhalen over onderwerpen die jouw doelgroep bezighoudt. Dit doe je ter inspiratie en natuurlijk voor branding: je kunt hiermee laten zien wat jouw organisatie bezighoudt en belangrijk vindt. Vertel verhalen van bijzondere personen, van belangrijke ontwikkelingen die plaatsvinden in de maatschappij. Vertel over betekenisvolle innovaties. Natuurlijk is het goed als ook jullie visie daarop aan bod komt.

 

Interne communicatie

Ook in je interne communicatie kan je met storytelling veel bereiken. Wil je de betrokkenheid binnen jouw bedrijf vergroten, wil je het ‘wij’-gevoel vergroten? Ga op zoek naar verhalen van verschillende afdelingen. Maak video’s waarin afdelingen vertellen wat ze doen, of wat ze hebben bereikt. Of laat de directeur bijvoorbeeld regelmatig vertellen welke verhalen hem/haar de afgelopen periode zijn opgevallen binnen de organisatie.

Ook om als afdeling of vestiging een probleem aan te kaarten bij het (internationale) hoofdkantoor, kan je gebruik maken van de kracht van verhalen. Laat middels persoonlijke verhalen van medewerkers of managers in de video zien wat de huidige situatie is en waarom deze ongewenst is. Wat is de gewenste situatie en wat gaat dit de organisatie opleveren? Door het probleem te illustreren met verhalen van medewerkers, inclusief hun emoties, zal je meer bereiken dan wanneer je een probleem met slechts cijfers illustreert.

 

Kortom, heel wat mogelijkheden voor het vertellen van verhalen met video. Kijk om je heen, praat met collega’s, met klanten. Houd de actualiteit bij. Zo zul je ontdekken dat er mooie verhalen te vertellen zijn waarmee je jouw doelgroep kunt bereiken, raken en bewegen.

Succes!

Wil je weten welke verhalen binnen jouw organisatie je doelgroep kunnen bewegen? Boek Monkey Motions voor een inspirerende sessie waarin je samen met je collega’s op zoek gaat naar de verhalen binnen jouw organisatie.